pondelok 28. októbra 2019

Základný pečený cheesesecake

Pred niekoľkými mesiacmi som pridal na blog recept na nepečený cheesecake a boli na neho skvelé ohlasy. Recept tu. Veľa ľudí však preferuje konzistenciu pečenej verzie. Tak som si povedal, prečo nepridať moju obľúbenú verziu klasického "New York style" cheesecaku? Ide o fanstastický základný recept, od ktorého sa môžete odpichnúť a experimentovať. Ja som ho piekol v malej forme, ale kľudne môžete recept zdvojnásobiť a upiecť v klasickej veľkej forme.



Potrebujeme:

  • 125 g sušienok (club alebo digestive sa hodia najviac)
  • 70 g masla
  • 600 g krémového syra (originál používa značku Philadelphia, ale nie je nutný)
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 3 vajcia
  • 30 g kukuričného škrobu
  • šťava a kôra z 1 citróna

Postup:

Postup je v zásade jednoduchý, ale mám zopár extra tipov. Začneme tak, že rozmixujeme alebo rozdrvíme sušienky a premiešame ich s roztopeným maslom. Táto masa bude tvoriť základňu nášho cheesecaku.

Prvý tip je vystlať si formu papierom na pečenie, aby sa nám cheesecake ľahko vyberal. Papier na pečenie môžete dať aj po stranách formy, alebo tieto strany potrite olejom alebo maslom. Ak tento krok neurobíte, je takmer isté, že cheesecake praskne na povrchu. Do pripravenej formy dáme sušienkovú zmes a rovnomerne utlačíme a zatiaľ odložíme do chladničky.

Následne si pripravíme zmes z krémového syra. Premiešame krémový syr s práškovým cukrom do hladka. Následne pridáme kyslú smotanu, vanilkovú pastu a vajcia a opäť premiešame do hladka. Na záver pridáme kukuričný škrob a kôru a šťavu z jedného citróna a posledný krát premiešame do hladka. Zmes prelejeme do formy.

Cheesecake môžeme piecť priamo v rúre pri 150 °C približne 90 minút. Alternatívne pri 130 °C pri zapnutej cirkulácií vzduchu v rúre. Ja rád prikryjem cheesecake alobalom na celú dobu pečenia. Najlepší výsledok dosiahnete, ak celý cheesecake obalíte do alobalu a upečiete v plechu, v ktorom je asi 2 cm hladina vody. Cheesecake necháme vychladnúť v pootvorenej vypnutej rúre, aby nepraskol. Keď dosiahne cheesecake izbovú teplotu, môžeme ho dať do chladničky a po vychladnutí servírovať.

Ja najradšej podávam tento cheesecake so sezónnym ovocím, ktoré s cukrom rozmixujem, prevarím a prepasírujem cez sitko. Skvelé je, aj keď na cheesecake dáme iba čerstvé ovocie ako maliny, jahody či čučoriedky.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára