pondelok 2. decembra 2019

Tekvicový krém s ricottou a tymiánom

Aj keď to bude znieť príliš dokonalo, ale tento recept som sa naučil minulú jeseň v Toskánsku. Robili sme ho s miestnymi z tekvice odrody Musquee De Provence, ktoré boli kúpené na miestnom trhu. Ide logicky o moju srdcovú záležitosť. Veľmi si na nej pochutíte aj keď ju pripravíte z maslovej tekvice alebo Hokkaido (Red Kuri).



Potrebujeme (4-6 porcií):

  • približne 800g očistenej tekvice
  • 2 lyžice masla alebo olivového oleja
  • 250g ricotty
  • zeleninový domáci vývar (môžeme nahradiť aj kuracím) - cca 1 liter, alebo podľa potreby
  • soľ
  • korenie
  • 3 stonky tymiánu
  • muškátový orech
  • olivový/tekvicový olej, čerstvý tymián a anglická slanina na podávanie

Postup č.1:

Predhrejeme rúru na 200 stupňov. Tekvicu očistíme, nakrájame na kocky s hranou max 2cm a vložíme do hrnca s pokrievkou. Tekvicu podlejeme trochou vývaru, pridáme dva kúsky masla a pečieme odokrytú 20 minút a prikrytú ďalších 20 minút, alebo do zmäknutia.

Tekvicu po upečení prenesieme do kuchynského mixéra, prilejeme vývar a po dávkach mixujeme. Vždy pridajte ku tekvici iba toľko vývaru, aby ju zvládol váš mixér rozmixovať. Ide o krém, nie o polievku. K poslednej dávke tekvice pridáme aj ricottu a rozmixujeme dohladka. 

Všetok rozmixovaný tekvicový krém aj s ricottov prelejeme do hrnca s pokrievkou, pridáme tri stonky tymiánu, premiešame a necháme priviesť k varu. Kým sa nám krém s tymiánom ohrieva, pripravíme si slaninové čipsy jednoduchým opražením slaniny na sucho.

Keď krém prevrel, odstránime stonky tymiánu a dochutíme korením, soľou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom. Po dochutení môžeme servírovať.

Alternatívny postup č.2:

Ak náhodou nemáme k dispozícií hrniec, ktorý je vhodný na pečenie v rúre, môžeme nakrájanú a očistenú tekvicu upiecť na plechu s olivovým olejom, soľou a korením. Upečenú tekvicu premiestnime do hrnca a spolu s teplým vývarom a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ešte čerstvý tymián, ricottu a ešte raz rozmixujeme do hladka. Dochutíme korením, soľou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom. Po dochutení môžeme servírovať.

Krém podávame ešte teplý, so slaninovými čipsami, čerstvým tymiánom, pokvapkaný tekvicovým alebo olivovým olejom a čerstvou druhou dávkou muškátového orieška.

Dobrú chuť!

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára