pondelok 9. decembra 2019

Vanilkové rohlíčky

Tento recept používame roky a Vianoce bez neho si ani nedokážem predstaviť. Tajomstvo receptu je použitie vlašských orechov. Vďaka nim sú rohlíčky úžasne krehké a aromatické. Veľa ľudí používa lieskové orechy, alebo mandle. Ale prosím, spravte si recept presne, ako je dole napísaný. Nebudete ľutovať.



Potrebujeme (približne 2 plechy):

  • 210 g hladkej múky
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 170 g studeného masla
  • 80 g práškového cukru (na obalenie)
  • 1 vanilkový (vanilínový) cukor (tiež na obalenie)

Postup:

Recept je veľmi jednoduchý, ale to mu rozhodne na chuti neuberá. Najprv si namelieme vlašské orechy. Tie zmiešame s hladkou múkou, 50 g práškového cukru a štipkou soli. Následne do premiešaných prísad pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Prstami zapracujeme maslo a vytvoríme cesto. Hotové cesto dáme do chladničky odležať minimálne na 1 hodinu.

Po vybraní z chladničky odždibujeme z cesta a vytvárame z neho na pomúčenej doske valčeky. Tie potom ohneme do tvaru rohlíčka (podkovičky). Rohlíčky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predohriatej na 180 stupňov 12 minút. Rohlíčky by nemali veľmi zhnednúť, ale nemali by ostať ani úplne bledé. Chce to trošku testovania. Teplotu vašej rúry možno bude potrebné zmeniť o pár stupňov.

Kým sa rohlíčky pečú, zmiešame zvyšných 80 g práškového cukru s balíčkom vanilkového cukru. Ja používam umelý vanilínový cukor, lebo tak si chuť rohlíčkov pamätám z detstva. Vtedy sme skutočnú vanilku nemali a preto mi práve vanilínový cukor pasuje do tohto receptu najviac.

Rohlíčky po vybratí z rúry necháme len veľmi krátko vychladnúť (cca 5 minút) a okamžite obalujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Ak sa rohlíčky rozpadávajú, necháme ich vychladnúť trošku dlhšie. 

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára