piatok 14. júna 2019

Jahodová pavlova

Sezóna jahôd v našej záhrade je tento rok úžasná. Produkcia prekonala 10 kilogramov, čo je pre našu drobnú záhradku nadľudský výkon. Upršaná jar mala teda aspoň nejaké výhody. Rozmýšlal som, aký recept dá vyniknúť skutočne fantastickým jahodám. Jemná kyslosť a úžasná vôňa čerstvých jahôd je perfektne doplnená šľahačkou a pusinkou. To je jahodová pavlova.



Potrebujeme:

  • 3 bielky
  • 190 g cukru
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 400 g jahôd

Postup:

Pavlova je veľmi chutná a na pohľad efektná torta. Avšak je prekvapivo jednoduchá. Na začiatok vyložíme plech papierom na pečenie a obkreslíme na neho dva kruhy. Ja používam malý tanierik. Predohrejeme rúru na 130 stupňov s cirkuláciou vzduchu.

Najprv si pripravíme pusinku (meringue). Bielky šľaháme ručne alebo v robotovi. Keď začnú tvoriť penu, začneme postupne pridávať cukor. Pridávame pokiaľ nespotrebujeme celých 190 gramov. Na záver pridáme vanilkovú pastu, škrob a ocot. Dobre vyšľahaná pusinka by nemala obsahovať kryštáliky cukru, keď ju pretrieme medzi prstami. Pusinku rozotrieme na predkreslené kruhy a pečieme pri 130 stupňoch 50 minút. Po uplynutí 50 minút vypneme rúru a necháme ju vychladnúť v rúre. Týmto spôsobom nám pusinka nepopraská.

Kým pusinka chladne, vyšľaháme si smotanu s cukrom a nakrájame jahody. Pavlovu vyskladáme tak, že na prvú úroveň dáme polovicu šľahačky a polovicu nakrájaných jahôd. Pokračujeme druhou pusinkou, zvyškom šľahačky a zvyškom jahôd. Ozdobíme celými jahodami alebo ríbezľami. Odložíme do chladničky aspoň na hodinu.

Pavlova nám najviac chutí po minimálne hodinovom pobyte v chladničke, ale ak máte radi chrumkavejšiu konzistenciu, kľudne si ju dajte okamžite. Dobrú chuť!

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára