pondelok 26. augusta 2019

Talianske risotto

Základný recept väčšinou funguje ako odrazový mostík. Platí to aj pre klasické talianske risotto (alebo rizoto, ak chcete slovenskú formu). Risotto s vami bude putovať naprieč ročnými obdobiami. Je jar? Špargľa alebo hrášok. Je leto? Paradajky. Jeseň? Tekvicové alebo hríbové. Zima? Pancetta a ružičkový kel. A napriek tomu, často si ho pripravíme iba takto. Krásne krémové jednoduché risotto.



Potrebujeme (2 porcie):

  • 150 g guľatozrnnej ryže, ideálne odroda Carnaroli
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 25 g masla
  • 50 g Parmigiano Reggiano alebo Grana Padano, čerstvo nastrúhaného
  • 10 g olivového oleja
  • 600 ml vývaru, ideálne domáceho kuracieho alebo zeleninového
  • 1 cibuľu

Postup:

Najdôležitejšie poviem prvé. Z risotta môže byť absolútny gurmánsky zážitok aj v tejto základnej forme. Ale je dôležité použiť špičkové prísady. Ryža je ideálna Carnaroli alebo Arborio. Ak nezoženiete, postačí aj klasická guľatozrnná ryža. Avšak to je asi jediné miesto, kde je "podvádzanie" dovolené. V žiadnom prípade nepoužívajte víno, ktoré si nevypijete aj samotné. Ja mám napríklad rád Rulandské Šedé (Pinot Grigio). Taktiež v žiadnom prípade nepoužívajte už vopred nastrúhaný syr. Kúpte si kúsok Grana Padano vo svojom obľúbenom reťazci a nastrúhajte. A na záver určite si pripravte vlastný, nesolený vývar. Budete radi, že ste tak urobili.

Keď máme v prísadách jasno, môžeme konečne variť. Do hrnca si dáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu a pomaly restujeme. Cibuľu nesmieme spáliť. Keď zosklovatie, pridáme ryžu. Ryžu nepreplachujeme! Škrob je v rizote žiadaný. Ryžu miešame, pokiaľ sa kompletne neobalí olejom a nezačne sa jemne prilepovať o dno hrnca. Pridáme víno a premiešame. Ryža by mala absorbovať víno a alkohol by sa mal vypariť.

Keď sa ryža opäť začne lepiť, začneme pridávať po jednej naberačke vývar. Vývar je najlepšie použiť domáci a nesoliť ho, aby zbytočne nepresolil naše risotto. Od risotta sa nedá odbehnúť. Treba pri ňom nonstop stáť a dolievať vývar. Vývar pridávame, pokiaľ ryža nie je al dente a súčasne sa vývar odparil do takej miery, že risotto má konzistenciu kaše. Vtedy risotto odstavíme a pridáme parmezán a maslo. Ak je potrebné, risotto dosolíme Dobre premiešame a servírujeme. Podávame s hoblinami parmezánu a s pohárom toho istého bieleho vína, ktoré sme použili v risotte. Risotto je nutné jesť okamžite.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára