nedeľa 3. novembra 2019

Šípkový džem

Ako s mnohými receptami na tomto blogu, tak aj s týmto sa mi spájajú veľmi príjemné nostalgické spomienky. Prvýkrát som ho jedol u babky na prázdninách. Vždy spomínala, ako je to pracný džem a potom sme si ho natreli na chleba, alebo ako prílohu k tvarohovým guľkám. Džem je to určite pracnejší, ale stojí skutočne za to. A teraz je práve čas, kedy si šípky môžete ísť do prírody nazbierať. V našej oblasti sú šípky najlepšie koncom októbra a začiatkom novembra.



Potrebujeme:

  • 1 kg očistených šípok
  • 600 g cukru
  • šťava z jedného citróna (nemusí byť)
  • 1500 ml vody

Postup:

Nazbierané šípky očistíme tak, že odrežeme alebo odstrihneme stopku a odkvitnutú špičku. Očistené šípky opláchneme a dáme do hrnca spolu s vodou. Privedieme do varu a varíme zakryté približne hodinu, alebo pokiaľ sa nezačnú rozpadávať. Ak sú šípky tvrdé, pokojne ich varte aj dve hodiny. 

Rozvarené šípky buď rozmixujeme silným tyčovým ponorným mixérom, alebo v klasickom mixéri. Ak nemáte dostatočne výkonný mixér, je možné, že budete musieť pridať extra vodu. Zmes prepasírujeme cez jemné sitko do čistého hrnca. Výsledkom bude krásna hladká hustá šípková pasta. Privedieme ju do varu, pridáme cukor a šťavu z citróna. Varíme, pokiaľ džem dosiahne želanú konzistenciu. Mne to trvalo približne hodinu a pol, ale ak dáte vody viac, môže to trvať dlhšie. Konzistenciu kontrolujte klasickým trikom - nakvapkaním trošky džemu na tanierik, ktorý bol v chladničke. Hotový džem nalejeme do sterilizovaných nádob a otočíme hore dnom. Ja zvyknem radšej sterilizovať aj hotový džem po naplnení, aby mi vydržal dlhšie, keďže šípkový džem nerobím každý rok. A väčšinou robím rovno dvojitú dávku.

Snáď sa podarí aj vám. Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára