nedeľa 26. mája 2019

Batátové gnocchi so šalviovým maslom

Možno mi neuveríte, ale tento recept som pripravil ako experiment, aby som spracoval domáce zásoby. Treba nám totiž pripraviť a vyprázdniť mrazničku na prvé zásoby z tohto roka. Minulý rok sme prvý krát skúšali dopestovať sladký zemiak a šlo to bez problémov aj na Slovensku. Druhou dôležitou prísadou je šalvia, ktorá je teraz na jar obzvlášť voňavá. A tak vznikol tento recept. Mimochodom, sladké zemiaky po uvarení vydržia v mrazničke bez problémov aj rok. Sú super ako náplň do sladkých koláčov, do krémových polievok, alebo aj na tieto gnocchi.


Potrebujeme:

  • 500 g varených sladkých zemiakov
  • 10 g soli
  • 300 g polohrubej múky + na posypanie dosky
  • 25 g masla
  • 10 lístkov šalvie (my máme radi aj viac)

Postup:

Uvaríme a rozpučíme sladké zemiaky. My sme vybrali uvarené z mrazničky zo zásob z minulého roka. Pridáme soľ a postupne zapracujeme polohrubú múku.

Cesto rozdelíme na menšie časti a postupne na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta valček. Z valčeka odkrajujeme nožom samotné gnocchi. Tie potom ešte buď stlačíme vidličkou, alebo jednoducho v rukách vyšúľame do požadovaného tvaru. Varíme v dobre osolenej vode približne 3 až 5 minút.

Kým sa gnocchi varia, na miernom ohni si zľahka na masle orestujeme listy šalvie. Dávajte si dobrý pozor, aby sa vám maslo nepripálilo. Mohlo by zhorknúť. Keď je šalvia orestovaná (chrumkavá), vyberieme ju z masla. Do masla vhodíme uvarené gnocchi, mierne necháme zhnednúť a pridáme nalámanú orestovanú šalviu. Dosolíme a okoreníme podľa chuti. Aj keď na pohľad ide o veľmi jednoduché jedlo, o to viac nás prekvapila jeho úžasná výdatná chuť.

Postup je najlepšie vidieť na videu. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára