nedeľa 5. mája 2019

Kvásková pizza z pece na drevo

Musím sa priznať, že konečne som si splnil detský sen. Pec na drevo bola mojím snom asi odkedy som prvý krát ochutnal pizzu v Taliansku ako malý chlapec. Chuť pizze neapolského štýlu vzniká práve extrémne vysokými teplotami okolo 500 °C. Takáto pizza je hotová za približne 90 sekúnd. A keďže s kváskom pečiem rád, povedal som si, že pokrstíme pec hneď kváskovou pizzou. Pizza sa zjedla ako nič.



Potrebujeme (10 kusov):

  • 1400 g hladkej múky 00
  • 200 g kvásku
  • 750 g vody
  • 50 g olivového oleja
  • 20 g soli
  • obloženie podľa chuti

Postup:

Do múky nasypeme soľ a dobre premiešame. Pridáme kvások, vodu a olivový olej. Poriadne ručne premiešame. Miesiť musíme minimálne 15 minút. Ideálne aj dlhšie. Pripravte sa, že to bude riadna makačka. Takéto obrovské cesto nedokáže vymiesiť žiaden domáci kuchynský robot. Recept môžete samozrejme spraviť polovičný, ak vám stačí 5 kusov. My sme však mali návštevu.

Keď je cesto krásne hladké, ako vo videu, polejeme ho olejom a necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc (cca 16 hodín v našom prípade). Na druhý deň z cesta vypracujeme 10 individuálnych bochníčkov, ktoré potrieme olejom a necháme ešte hodinu odstáť.

Cesto potom vytvarujeme v rukách do okrúhleho tvaru, dáme na pomúčený lopár alebo pizza lopatu, potrieme paradajkovou omáčkou a mozarellou a pečieme. Samozrejme obloženie môžete meniť podľa chuti. Ale pre neapolskú pizzu platí, že menej je viac. Pizza bola hotová za cca 90 až 120 sekúnd pri 450 až 500 °C. Bola božská. Myslím si, že toto leto budú pizzovačky u nás populárnejšie ako grilovačky. Určite si pozrite video, budú sa vám zbiehať slinky.

Ak sa vám recept a video páčilo, prosím dajte nám like alebo Subscribe na Youtube. Ďakujem :)




2 komentáre:

  1. To hned aj vyskúšam..vyzera famozne.. Ale ak idem piect v rure na kolko nastaviť stupne?? Na maxime asi?? A mozem pouzit aj LM kvasok??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cim viac stupnov, tym lepsie. Najlepsie je pouzit pizza steel na dosiahnutie chrumkaveho spodku pizze, ked nemame ruru, ktora dosiahne 400 a viac stupnov. kvasok sa moze pouzit lubovolny, ale treba vediet jeho hydrataciu. Ja som pouzil kvasok kde muka a voda je v pomere 50:50.

      Odstrániť