streda 1. mája 2019

Vanilkový vaječný krém (britský custard)

Nie som si istý, ako pomenovať túto mňamku. Rozhodne to nie je vanilkový puding ani šodó. V slovenčine asi nemáme preklad. Klasický custard totiž obsahuje žĺtka a podľa želanej konzistencie aj kukuričný škrob na zahustenie. Ak pridáme viac škrobu, môžeme krém použiť aj na plnenie zákuskov. Ja ho používam hlavne na polievanie dezertov, koláčov a zmrzliny.


Potrebujeme:

  • 2 žĺtky
  • 50 g cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1/2 čl vanilkovej pasty
  • 500 ml mlieka

Postup:

Mlieko dáme do hrnca a na miernom ohni zohrievame, pokiaľ takmer nezačne vrieť. Medzitým zmiešame v mise žĺtka s cukrom, škrobom a vanilkovou pastou. Do vymiešanej zmesi po častiach vlejeme horúce mlieko. Mlieko treba pridávať zo začiatku vo veľmi malých množstvách, lebo ináč sa nám môže od teploty zraziť žĺtko v kréme. Vždy po pridaní mlieka zmes dôkladne premiešame metličkou. 

Keď sme pridali všetko mlieko, dáme zmes opäť ohrievať za stáleho miešania. Po pár minútach by mal krém zhustnúť. V tomto štádiu sa dá custard okamžite podávať. My ho však väčšinou necháme vychladnúť a podávame pri izbovej teplote, alebo vychladený z chladničky.

Naposledy sme ho použili na rebarborový crumble a boli sme nadšení. Určite si ho pripravíme aj nabudúce! Kompletný video recept je ako vždy na našom Youtube kanáli. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára