streda 25. decembra 2019

Štedrák

Vždy som chcel vyskúšať tento recept. Správny štedrák má byť skutočne štedrý, čo sa týka plnky aj množstva masla v kysnutom ceste. Tento recept je kombináciou viacerých, ktoré som zohnal v časopisoch, aj online.



Potrebujeme na cesto:

  • 650 g hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 g soli
  • 200 g rozpusteného masla izbovej teploty
  • 350 g mlieka izbovej teploty
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce na potretie

Potrebujeme na plnky:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • 100 g mlieka

  • 200 g mletého maku
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mlieka
  • 20 g masla
  • kôra z polovice citróna

  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 150 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • kôra z polovice citróna
  • lyžička vanilkovej pasty

  • 500 g slivkového lekváru

Postup: 

Pripravíme si všetky prísady. Najprv zamiesime na cesto. Premiešame všetky suché prísady (múku, cukor, droždie, soľ) vo veľkej nádobe, alebo nádobe od kuchynského robota. Pridáme mlieko, maslo, žĺtky a vypracujeme vláčne cesto. Miesime 10 minút a necháme kysnúť na teplom mieste, pokiaľ cesto takmer nezdvojnásobí svoj objem. Približne 1 až 2 hodiny.

Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Orechovú tak, že zohrejeme mlieko s cukrom, pridáme orechy a miešame na miernom plameni, až pokiaľ plnka jemne zhustne. Pridáme rum a odstavíme.

Pokračujeme makovou plnkou. Zohrejeme mlieko s cukrom a maslom. Pridáme mak a miešame na miernom plameni, až pokiaľ plnka jemne zhustne. Pridáme citrónovú kôru a odstavíme.

Posledná plnka je tvarohová. Na tú jednoducho zmiešame všetky prísady v mise. Taktiež si môžeme pripraviť slivkový lekvár. Ten rád rozmiešam v miske, aby sa neskôr ľahšie roztieral.

Keď cesto vykyslo a plnky sú pripravené, môžeme začať skladať štedrák. Neponáhľajte sa a pracujte precízne, aby ste mali krásne rovnomerné vrstvy. Cesto rozdelíme na 5 identických častí. Ja zvyknem hotové cesto odvážiť a rozdeliť jeho hmotnosť, aby som mal identické vrstvy. V tomto recepte by malo cesto na každú vrstvu v surovom stave vážiť približne 275 g.

Prichystáme plech a vyložíme ho papierom na pečenie. Rozvaľkáme prvé cesto na rozmer plechu a prenesieme na plech. Na cesto rozotrieme vychladnutú orechovú plnku. Rovnako vyvaľkáme a prenesieme druhú vrstvu cesta. Na neho rozotrieme vychladnutú makovú plnku. Nasleduje tretia vrstva cesta a tvarohová plnka. Na tvaroh dáme štvrtú vrstvu cesta, ktorú potrieme slivkovým lekvárom. Piate cesto rozvaľkáme, narežeme na pásiky a na povrchu slivkového lekváru vytvoríme diagonálne mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom s lyžicou vody.

Štedrák pečieme pri teplote 170 stupňov približne 40-50 minút. Pri použití cirkulácie vzduchu v rúre doporučujem teplotu znížiť iba na 155 stupňov, aby štedrák nebol príliš tmavý.


4 komentáre:

  1. Tento koláč si pamätám z detstva, vôňa vyhriatej rúry a štedrák v nej sú takým menším symbolom Vianoc :). Určite vyskúšam a pripomeniem si tie chvíle s rodinou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno! Je to síce recept, ktorého príprava trošku trvá, ale za ten pocit to stojí :)

      Odstrániť
  2. Dobrý deň, prosím Vás na aký rozmer plechu ste pripravovali koláč?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ide o najvacsi plech, aky je standardne dodavany k ruram sirky 60cm. Klasicky cierny smaltovany plech - hlboky. Staci takto, alebo treba odmerat? :)

      Odstrániť